[iklan seketika]

Dec 30, 2013

sesuatu yg pelik:banyak yg 2x kerja

lately ni aku x tau apsal aku rasa mcm pelik je..byk yg x kena.mostly urusan yg aku buat mesti kena dua kali kerja..apakah maksud ini????aku semakin tua?haishhhh..tp harini bukan aku yg buat 2x kerja..tp org yg deal ngn aku..huhu.
ok,mari sharing maring apa yg buat aku rasa pelik since last week..
1. aku order sparepart kit medela.1 item hantar betul..1 lagi salah.aku mintak lain,dia hantar lain..kena la aku hantar balik brg dia tu..mmm~
2. aku pegi klang beli penyangkut baju..sampai2 rumah,rupanya bai tu masukkan jenis yg lain!!!aku pn salahkan diri sendiri sebab x check dulu b4 masukkan dlm kete..bai tu la patutnya check kan.kan.kan..grr~
3. dinner kat luar jumaat mlm lepas..dh syok2 melahap nasi goreng kampung,laki order satay lak..tgh2 tunggu satay sampai,tgok2 purse duit x bawakkkkkk!!!ada dlm beg lagi satu..nasibaik mkn kat area rumah je..ape lagi,balik rumah amik duit..-.-
4. harap2 ni last la...aku order MAB.td sampai parcel.aku ingt besar sgt laaa brgnya sampai nk pos 2 bungkus..tgok2 dorg hantar 2x...mak aiii~malaslaaa aku nk pos kt dorg balik..tp nsbaik akak tu paham.dia kata nanti2 la bayar bila dh guna..hihi..so sesapa yg tersesat baca entry aku ni,nk beli MAB ngn aku,laiiii laiii..mari..mari..detail pasal MAB ni nnt aku share entry lain.huhu

posted from Bloggeroid

Dec 27, 2013

MC due to STRESS

first time aku dapat MC sebab stress..hahaa.mcm x percaya!tp mmg dh dekat 2 wiks kot kepala hotak aku ni bengang je hari2.nak2 time bangun tido..anak pn mmg lately ni dok nangis nk susu je.kalo dulu dia nk susu,dia merengek2 je dulu..pastu aku sumbat,dia diam terus..hihi.tp skrg dh makin besar agaknya,dh x ada merengek2 dh..terus melalak sebolehnya macam dia tgh mimpi ngeri.hahhaha.dh semakin byk auta kot..tu pn myb salah 1 sebab kepala aku sakit..bangun mengejut!and other reason mungkin juga ada projek baru yg aku kena handle.so aku mcm nk pressure awal2.padahal start bln jan nanti.haha.
masa jumpa doktor mlm rabu tu,aku mcm dh x tahan.nk pitam pn ada kot.lagi2 MIL ngn sedara mara ada dtg gak.so mcm riuh rendah la sikit..terus ajak husband p clinic..tgok2 bp 150/90..for normal woman,supposed 140 doktor tu kata..dia tny keje mana.kat mana..pastu kata 'sy bagi awak rehat 1 hari'..yahooooo~!!! but in fact org datang rumah,ko nk rehat ape kebendanya..hahah.mesti la melayan tetamu yg dtg..xpela,at least aku x yah nk pegi office yg tgh x brp ramai tu sebab byk yg nk clearkan leave..
-->anyway,symptom2 sakit kepala ni sebenarnya sama mcm awal2 aku pregnant dulu..hahaha.tp x mau check UPT lagi..neves khakakkk~ ;p

posted from Bloggeroid

Dec 24, 2013

MEDELA vs SPECTRA M1 - part 2

entry haritu bgtau baru beli spectra m1..semangat nk review bukan main.amik pic bagai..tp x sompat2 nk taip kt blog.hahaha.kt office pulak bz skit.x berapa nak ada peluang nk online kt pc..huhu.setakat harini dh hari ke 4 aku guna spectra m1.ada pro n con dia..yg mana pada harini con dia aku sedang alami..haha.apa dia?aku cite sikit la..dulu pkai medela,bateri tahan 3 4 hari jugak laa.sehari 3x sesi perahan..1 sesi around 15~20mins..tp spectra m1 ni aku fully charged ahad,isnin n half selasa je boleh tahan..kira 2 hari je la kot..but its ok,aku pn baru guna spectra m1 ni.so x berapa nk kenal hati budi dia.lps ni aku akan selalu alert kt bateri indicator dia..but still ada pro dia.iaitu x byk part nak kena basuh.aku ni padah2 malas la nk basuh botol anak kalo x df..hahaha.apatah lg kalo part kecik2 tu..haishh..kalo medela,kena basuh 4 parts (x termasuk storage bottle)..spectra m1 basuh 1 part ajeee~(x termasuk storage bottle) yahoooo!!^.^ sebab x kena laluan susu..huhu.tp i think hygiene purpose,basuh la twice a week ke..
kalau spectra M1 basuh breast shield je.medela kena basuh semua empat2 tu.
nanti sambung lagi la.panjang sgt lak..by the way,below is the size comparison btw MEDELA FS n SPECTRA M1.x jauh besa,just lebar sikit je..
berat x banyak beza..spectra M1 around 500g,medela around 400g.even nmpak mcm byk jeee 100 tu,tp cube timbang berat 0.1kg tu cmne..haha
posted from Bloggeroid
continus Part 3

Dec 23, 2013

MEDELA vs SPECTRA M1

aku rasa mostly org pkai spectra or others model dulu.n final is MEDELA..tp aku lak terbalik..MEDELA pastu other model..hahaha..jap g ada masa sikit,aku share ape pro n con 2 model ni..

posted from Bloggeroid

Dec 20, 2013

1st time ibu bg insyirah UBAT


akhirnya ibu terpaksa pasrah utk pecah rekod x nak bg ubat kt anak.huhu.selama dia kena cucuk sejak lahir dulu,x pernah lak demam ke meragam ke..tp 2 hari lepas pegi KK nk cucuk utk 5m,nurse kata terus je bagi ubat.tp aku refuse gk.tgok anak ok je lg..tp mlm td tgok mcm meragam je dia.x leh lepas,nk kena pegang je.rasa kepala pn mcm suam2 kuku je huhu.so aku pn amik keputusan bagi gak ubat..4.4ml je pn.huhu.bila tgok ubat2 dia yg dulu2,rupanya sukatan dia semakin meningkat usia,semakin tinggi sukatan..3ml pertama steady je telan.lg 1.4ml,dh buat muka,tolak2 x nk telan dh..hihi

posted from Bloggeroid

Dec 17, 2013

anakku JATUH KATIL!!

hari semlm dalam sejarah!huhu.cam biasa pagi semalam husband call.pastu ayat dia..."yg,benda yg p scary selama ni terjadi gak..." aku terus potong..."anak jatuh katil??!!" dia kata aahhh~ waaaa..siannya anak aku!selalu aku dh siap2 kepung dia before pegi keje (aku pegi keje awal,so baba dia yg hantar rmh babysitter)..mlm tadi aku x puas ati gak,aku tanya camne gaya dia terbaring kt lantai tu,n kat area mana..baba kata dia x nangis myb terkejut kot..tp bila nmpak baba dia baru nangis..huk3.alaaa,siannyaa..tgh2 dia tgh tido,pastu pusing2 terjatuh.baba dia pn mmg tgh tido sekali..-.-" tp baba cakap bantal yg jadi benteng tu pn jatuh gak.hopefully kepala dia jatuh atas bantal la..sebab post mortem anggota badan dia,hihi,x ada pulak yg merah ke benjol ke,bengkak ke..x ada langsung..aku pn curious gak..tinggi hoii katil tu.aku siap demo jatuh gak mlm tadi..kalo x ye ye mmg leh benjol kalo kena dahi dulu.huhu.baba dia dh rasa bersalah sgt dh tu.sampai mlm td muka dia lain je.subuh tadi pn takot je nk sambung tido.macam dh fobia.keh3..
wahai anak!jangan la meriah sgt tido tu sampai nk exlore seluruh katil tu..huhu

posted from Bloggeroid

Dec 16, 2013

post entry ke 201..dh terlajak 1 entry~ ;p

sedar x sedar dh 200 dh entry aku..byk gak aku membebel kt sini.huhu.bila punggah balik previous entry,seronok lak baca..teringt zaman2 nk buat wedding preparation..zaman2 baru kawen..zaman2 tgh pregnant..erkk??zaman ke tu..baru lagi kot.huhu.time lepas dapat anak.cite perkembangan anak..
so far insyirah skrg lagi seminggu nk masuk 5 bulan dh.cepat je masa berlalu.huhu.macam2 dia dh tau buat skrg..dari pandai pusing badan,dah guling2..dah mengesot badan ke belakang..kiri kanan..ke depan je x tau lg..haha.dh angkat2 buntut.insyaAllah x lama lagi pandai merangkak la pulak..hihi.alhamdulillah,perkembangan yg sihat..harap2 anak ibu sihat selalu..mmmuaaahh

posted from Bloggeroid

Dec 12, 2013

pregnant kali ke-2???

maybe entry kali ni agak open.tapi ada aku kesah?!sebab blog ni gak utk aku menatap meratap pada masa akan datang nanti.hihi.tapi kalo ada yg TERmenyinggah sila la baca tanpa segan silu..hihi.sebenarnya after pantang aritu aku terus je period..then mcm biasa je every month memang dtg je.in fact sebulan mcm 2x kot dtg bulan.dh mcm x stable..sampai aku kena darah istihazah gak sekali..sampai la bulan lepas last aku period..masuk skrg dh terover due x datang2 lagi..dah sebulan seminggu gak la..aku dah pk lain dah seem kitorg laki bini x implement pape utk famili planning,just control sendiri jek..pastu pulak simptom2 setahun yg lepas,awal2 before tau pregnant,macam pening2,sakit kepala yg amat..pastu lapar semacam je berulang kembali..sudaaa~dh terfikir nak + lagi sorg dlm masa terdekat,tapi kalo tuhan nk bagi,aku terima je sebab yakin setiap yg berlaku adalah yg terbaik dari Dia..tu yg aku doa lepas solat..kalo aku mmg dh bersedia nk tambah sorg lagi anak dlm masa terdekat,bukakn hati aku.kalo aku x bersedia lagi,jangan la wujudkan nyawa itu..huhu.nk beli UPT test x beli2 sebab takot nk tengok result..wakakakkakaaa~ nth pape..
tup tup petang semalam terjawab juga akhirnya..aku period!*sensored* terus bgtau en.suami..huhu.mybe yg aku pening2 lapar sakan tu maybe aku ganti pose,pastu sahur n buka makan nth pape je..dengan breastfeed anak lagi.mane la x hilang nutrien..hu.nmpaknya masih dapat concentrate kat chikenet sorg je la dulu..adik insyirah nanti ye wujud..bagi kakak manja2 dulu.hik3~tapi kan tapi kan,penah dengar gak org kate kekadang datang bulan pn leh mengandung..mihmihmih.ok,neves balik..yg pasti kalo nk betul2 confirm kena beli UPT test gak!tp nanti laaaa..lalalaaa~;p

posted from Bloggeroid

Dec 10, 2013

anak LELAKI ke??

x dinafikan memang mostly orang yg tengok insyirah tanya 'baby boy ke?' agak iras2 boy ke anak aku ni..hahah.penah dengar gak sebelum ni,kalo kite terfikir dapat anak laki,anak perempuan yg keluar tu ada raut2 laki sikit..hihi.x tau la betul x.mana la ibu x fikir laki dulu..semua hint2 masa awal2 pregnant before scan dulu mcm dapat laki..keh3.tp aku x kesah pn.Allah maha mengetahui jantina apa yg Dia nak bagi..tp aku tgok muka anak aku skrg x ada la laki sangat pn muka dia.sebab botak je kan..tu x nmpak perempuan.bila ramai kata anak muka baba dia pn aku ngn husband dok tertelek2 tang mana muka baba dia.hahahahaa.tp kalo anak ikut muka ayah,sejuk perut ibu mengandung dulu..hihi.mmg betul kot..insyirah dalam perut dulu2 mmg x byk meragam..loya2 muntah2 pn aku x kena masa 1st trimester dulu..seingt aku sekali dua je aku muntah..huhu.
sekarang tgok insyirah,rasa dh besar dh dia.x sangka dulu dia la yg berada dalam perut aku ni.hihi.ibu sayaaaanggg insyirah! ^.^

nasibaik kemeja PINK..haha

posted from Bloggeroid

Dec 9, 2013

MEDELA PUMP ft AUTUMNZ storage bottle

dari pandangan mata kasar aku yg bermata agak sepet ni,aku rasa dlm byk2 bottle storage,brand AUTUMNZ ni paling terkenal kot dikalangan mommy2 and mommy-to-be..mcm aku dulu,tgh pregnant sibuk excited nak beli storage bottles brand AUTUMNZ.aku pn x tau napa aku kena beli brand ni.wakakaka.mybe sebab dia punya marketing sgt berleluasa n nmpak mcm best je..aku pn beli la 1 kotak time baby expo dlu..(nasibaik x tamak nk beli 2 kotak.hihi) bila dah guna dengan medela pump ni,baru aku realize x semua jenis pump sesuai dgn semua jenis storage bottle kot..muat memang muat dia punya kepala threat (betol ke panggil kepala threat???phhff~ janji paham) tapi TAK BERAPA NAK KETAT bila nak join kan dia.alaaa,mcm kepala pili air yg dh longgar tu..dah pusing sampai 1 tahap,mcm ketat..tapi bila pusingkan lagi,terus jd terlepas..so susah sikit la kalo aku pump pakai AUTUMNZ storage bottle ni.badan kena kaku je..hahahha..kalo tersalah langkah sikit,botol tu dh terlanggar,boleh terlepas ooo.makanya melimpah ruah laaa susu yg ko pump sejak 20mins yg lepas..huhu.bnda ni pernah jadi kat aku.tensi2~ memula aku buat kesah x kesah je.ingtkan storage bottle yg aku beli tu je buat hal.mane tau,jumpa mommy lain yg guna medela gak kata susah kalo nk matchkan dgn botol AUTUMNZ.asik nk tercabut je..sahla bukan aku sorg je yg rasa mcm tu.so storage bottle AUTUMN x berapa nk ngam ngn MEDELA PUMP..setakat ni,aku penah guna storage bottle medela n BUMBLE BEE..BUMBLE BEE recommended gak la utk medela pump sebab agak ketat..

posted from Bloggeroid

Dec 6, 2013

warehouse sale: FOS


mcm biasa la end of year,banyak je la company nk buat warehouse sale.nk clearkan stock la..nape x every month buat,kan lg cepat abis stocknya..huhu.kali ni FOS warehouse sale.aku pegi gak la smlm.semata2 nk aim baju baba n insyirah..mcm biasa kalo dh warehouse sale mmg aku x pandanh lain selain harga yg PALING RENDAH sahaja..hehe.sampai2 terus pegi kt men attire dgn harga RM10 (plg rendah!)haha.banyak pilihan gak.and the most important thing mmg x ruih rendah dan x sesak.aman jugak la nk cari2 barang.kawasan dia mmg besar.x tau ke sebab aku dtg hari wikday..parking pn senang,aku parking kt dalam.x yah jln jauh2 sambil peluh tiak.huhu.baby baby n kids serendah RM1.tp aku x jumpa la semlm.sebab nak cepat.aku byk grab baju baby harga rm5 n rm7.but still cheaper kan kan kan..hehehe..so total damage semalam rm210 untuk 23 helai baju anak n baju baba..=)))

posted from Bloggeroid

Dec 5, 2013

position SMART TAG

aku dh byk kali nampak ramai yg x guna smart tag holder punya la susah2 nk pegang smart tag tu masa sampai kat tol..sebelah lagi nak kena pegang steering..sian betol la..sebenarnya maybe ramai x tau yg smart tag tu boleh je nak letak kat atas dashboard..n also can cover it..asalkan mengadap kat atas.*ramai juga yg tersekat kat tol sampai menyebabkan kereta berjela2 kat situ sebab dok ulor2 smart tag dia kat box sebelah kanan tu..x ada apa2 kat situ cik abg cik adik..sensor kat atas ye!* so kepada yg sibuk2 tengah makan pisang goreng dengan tangan berminyak2 dlm kereta,x payah susah2 nk dok pegang smart tag tu kalo korg x pakai holder..try letak atas dashboard je.tp korg kena try2 dlu la kat port mana yg sesuai.lain jenis kereta,dashboard dia lain design kan.mcm aku letak camni pn ok je..

posted from Bloggeroid

Dec 4, 2013

lagi 15days to go..

setakat harini alhamdulillah la dh 5 hari ganti pose..fuh!tapi aku rasa utk kali ni aku nk stop sampai harini dulu..nanti sambung ganti balik..sebabnya aku dh rasa mcm semakin lemah.hahhaha.alasan!tp memang perasan last week ganti production susu ok je lagi..tp smlm n harini tgok macam malu2 nak keluar dh bila pump petang.haishh.risau ni risau ni..mane x nya,buka makan nth apa2,sahur lagi laaa makan sekadar isi perut aja.nk consider protein,carbohidrate segala bagai mmg x fikir la kan..huhu.so memandangkan esok x pose,jom pegi FOS CLEARANCE SALE kat glenmarie time lunch hour nanti..hihi;p

posted from Bloggeroid

Nov 28, 2013

PRELOVED dulang hantaran

ni aku nk share ngn sesapa yg tercari2 dulang hantaran..malas nak DIY but in the same time nak save budget..juga sesuai utk yg dah x ada masa nak buat dulang hantaran..ada ke??haha.actually ni dulang hantaran adik aku masa tunang aritu..pastu mak kata malas nak simpan so dia suruh aku jual kat sesapa yg berminat..ada ke agaknya org nak beli ek..hihi.aku tepek je la..kang kalo ada sesapa yg terjengah entry aku ni sila tolong panjang2 kan hasrat aku nk jual benda alah ni..=))
specification:
dulang besi dah siap hias
dulang berbentuk sampan gituwww~
tema warna: purple + cream
deco:boleh tengok dalam gambar
harga:sila PM @ naddib85@gmail.com (kasi murah2 aja sebab nk clearkan ruang rumah;p)
penghantaran: akan dibincangkan.kalo kat melaka/selangor/kl insyaAllah la boleh COD..tp extra money sikit..minyak dah naik oooo
bilangan dulang: 6
*sebangan pertanyaan sila PM kat email di atas..sekian.

Nov 27, 2013

harini baru perasan CREDIT CARD aku hilang!!!

boleh la pulakkk aku x perasan langsung cc aku hilang.ni baru je tahu bila banker call bgtau aku ada call semalam nak report pasal kehilangan kad..dengan rasa confidentnya aku cakap "x ada.sy x call pn semalam bgtau kad hilang"..lepas end call,aku terfikir nk tgok purse.sah!mmg dah x ada!!!aku call balik nk report balik la kata kad hilang.tp customer service tu kata dh mmg block dh cc aku tu.tny pasal transaction,alhamdulillah laaaa x ada extra.terima kasih byk2 la pada sapa yg jujur jumpa kad aku tu.tny last guna,cs tu kata kat petrol station puchong.haaaa~~~ laki aku la yg guna last isi minyak.aku kt dlm petrol station nk withdraw duit.nth mana la laki aku cicirkan..haiishhhh.tp mmg bersyukur n terima kasih la pada yg jumpa.rasa mcm nk jumpa je org tu,tp x tau sapa.hihi..bahaya ooo cc hilang.enak2 je ko boleh nk slash isi minyak,shopping sakan..mana guna no.pin bagai..*this is the disadvantage guna cc.x secure langsung*

posted from Bloggeroid

PRORIDE absorber

smlm aku cuti..konon nak hantar anak pegi check up kat putrajaya..tapi malangnya kena balik tanpa belas kasihan sebab x ada appointment..hampehhhzzz.smlm dh call,tp x angkat pulopp..hangin3.malas nk cite lebih..kesimpulan ibu dh malas nk buat 4th month check up.tunggu 5th month je la.lgpn tgok kat buku tu 4th month x yah vaksin kan kan...
pastu alang2 dh kat putrajaya tu,pegi la pulak JPN nk amik birth cert insyirah.aritu baba dah buat,tp x bawa buku rawatan ibu n sijil kawen..dah kena tahan birth cert tu..tu yg baru nak amik semalam..naik turun tangga la aku ngendong insyirah sorg2.baba keje lak..pastu pegi bank nk settlekan 1 hal ni..ikut waze ingt nk pegi yg putrajaya je..tp nth cmne sampai ke seri kembangan ko bawa aku ye puan waze!anak dh bangun tido bangun tido..dah settle tu,plan nk ke workshop kat bangi terus nk tuka absorber kete.dh buat appointment.tp tgok gaya mam kecik dh x larat dlm kete.dok ngamuk2.last2 masuk BSP gak semata2 nk kne anto mam kecik kat babysitter..
sampai workshop pkul 3.30.tapi operate kete aku pkul 5..-.-" aku tuka absorber PRORIDE.(company jual absorber gak,tp pakai absorber jenama lain..keh3)..x pernah dengar pn b4 dis.isnin tu usha internet,jumpa proride ni.worth it jugak la sbb harga kilang.tgok pn mcm ramai dah guna n nmpak macam +ve feedback..sapa2 nk tgok tu try usha kat tenet la..company yg jual tu PRORICH..settle semua pkul 6.30pm..amik anak dh pkul 7+ fuhhh~ cuti yg sgt memenatkan!
posted from Bloggeroid

Nov 26, 2013

puasa day 1 over 20days

x mo cite panjang..nk tepek note supaya ingat sendiri harini 1st day ganti puasa..haiii.lama lagi nak abis ni...huhu.sepanjang harini,nothing yg terasa sgt berbeza.sama je.just perut mcm lebih rancak berbunyi dari biasa.production pn x berapa nak terganggu..sesi pagi sama je.sesi tghari pn lebih kurang sama je..just sesi petang,time otw nk balik keje tu kurang utk sekali minum..meaning kurang 3+ oz..dh dok pump sepanjang jln pn dh x kua2.huhu.maybe dh petang,dh terover hidrate kot..hee.
ok,mata semakin layu nk tdooo...zzzzzzzzzz..

posted from Bloggeroid

Nov 23, 2013

warehouse sale:LEVI'S 21~24nov 2013

agaknya dah terlewat ke aku nk advertise sale ni.hihi.tapi still ada 1 day lagi..semalam sempat gak la aku singgah n rembat seluar kat situ.hihi..rasa dh bertahun kot x beli seluar.aku pegi sana pn time lunch hour.jumaat kan,ada la 2jam nk spend.but in fact sejam je dpt shopping sbb nk pegi balik space u8 tu pn amik masa 1 jam.hu
sampai2 aku round tempat lain dulu.aim mana 1 nk beli.pastu terus masuk warehouse sale tu..kat situ dia devide by size..aku pk lps pregnant ni agaknya dh semakin besar kot pinggang aku.huhu.terus pegi kat size 28..capai 2 helai yg bekenan,terus pegi fitting room.tgh2 Q,tetiba terfikir nk amik saiz 27,kot2 la kurus lg.haha..masuk fitting room,sah!saiz 28 longgar..bahahahaa..tgok saiz 27 ok.tapi kalo aku amik saiz 26 ok x agaknya sebab saiz 27 tu mcm sedap2 longgar pakai.pk malas nk masuk fitting room lg,aku rembat je saiz 27..pilih warna bekenan.huhu.1 amik warna blue jeans biasa tu.lg 1 warna light pink..ngeh3.nth aku pakai ke x.tp sebab harga dia rm49 je.tu yg aku amik..seluar jeans biasa tu after discount rm79..70% discount..boleh la nk beli.boleh sgggtttt..hihi.total rm128 SAHAJA.tambah baju2 yg luar tu,total damage rm192 utk 2 jeans LEVI'S,1 seluar slack ARCADIA,1 officewear JEEP aku,1 kemeja RAV laki aku..huhu.berbaloi2 kannnnn.sape sempat,jom pegi SPACE U8,shah alam!

posted from Bloggeroid

Nov 22, 2013

warehouse sale: HYTEX 29nov~1dec 2013

dah nak akhir tahun ni mmg dah start la lambakan warehouse sales..huhu.skrg mata aku asik dok cari sale utk mam kecik je laa..utk diri sendiri dah semakin terabai*sadissssssss T.T ni 1 aku jumpa kat shah alam je.

Tarikh: 29Nov~1Dec 2013 Lokasi:
Dewan Serbaguna MBSA Seksyen 23 Jalan Tarif 23/8 Shah Alam
Masa: 10.00am to 6.00pm
lai~ lai~ mari shopping..price as low as rm3 je! (kalo aku datang for sure la aku pandang barang2 yg rm3 tu je..hik3~)

Nov 20, 2013

1st TOY insyirah

kecian la kalo jadi anak aku..wakakaka..sebenarnya since lahir aku x pernah lg belikan apa2 mainan utk insyirah.even bear segala bagai tu.x tau la nape aku cmx berminat nk beli..myb not for now sebab aku pk kalo aku beli mesti dia x pandai pn lagi nak main2.setakat gelak2 dok pandang ibu n baba dia.dok pegang2 raba2 jari jemari ibu dia sambil bf..huhu..tu je la setakat ni.hu..perkembangan terbaru insyirah:3M 2W,gusi dia dah gatal2 kot..asik dok masukkan jari dia dlm mulut sambil macam menekan2 gusi dia..memang skrg stage mulut dia banyaaakkk la air liur..haha.nk kata air liur meleleh kua,x jugak.tapi sebab dia masukkn jari dia kot,pastu x pandai nk control air liur.hahahhaaa..sudahnya ibu geram sgt,beli la getah yg ada air dalam dia tu..ni la 1st toy dia..hihi.konon nak soh dia gigit2..tapiii nak gigit cmno ibunya????pegang pn x pandai lagi..haha.ape la aku ni.last2 skrg dok terbiar je la benda alah tu..


"ibu x ada mainan lain kee.asik dok layan muvie ngn baba jee...." ;p

posted from Bloggeroid

Nov 16, 2013

akhirnya langsir BAAGUS tergantung jua

at last ada gak masa dan kerajinan nak jahit bawah kain langsir ni..huhu.aku beli seminggu b4 deliver baby..bersemangat waja mak buyong dok round2 cari brg utk rumah baru (sekarang rumah dah x brp nak baru..;p). last2 anak umo 3+ bulan baru nk pasang..hu.b4 this?aku selitkan je langsir lama kat celah2 grill tu.so dapat la tutup bahagian bawah.atas kalo org panjat dari luar mmg nmpak la kat dalam..hee.mula2 aku x plan pn nk beli langsir ni sebab plan nak jahit sendiri je..tapi tgh2 round kat puchong tu,tersinggah gak kedai BAAGUS ni kat shop lot area IOI Mall tu..tgok langsir ni tgh promotion..1 tingkap besar rm199 kalo x salah.discount 50~70%.pk2 mcm terasa malas je nak jahit langsir kata master bedroom aku pn rembat la utk 1 tingkap je.hall n 2 bilik lain dah siap jahit dah..ni la rupanya after gantung n bila masuk cahaya..mmg tepat pilihan aku amik warna teal..bilik jadi redup n sejuk je.hihi..

yg wayar terjojol tu konon nk install aircond,tp x beli2 pn lg.huhu..masa buat wiring before masuk rumah dulu,suruh wak tu prepare utk aircond n water heater sekali.lps ni x yah nak tebuk2 lg..=)) by the way,BAAGUS CURTAIN dah start end year sale harini..16/11~31/12.sape2 nk beli blind curtain pn byk je pilihan..blind curtain yg aku beli dlm entry ni,rm99 je..huhu.harga asal rm300++..

posted from Bloggeroid

Nov 14, 2013

insyirah nampak SOMETHING ke!

owhh..lupe nk tepek cerita semalam..mmg kene tepek sebab 1st moment terjadi kat insyirah..sememangnya semua dh tau yg baby kan boleh nmpak makhluk halus ni..semalam otw nak balik rumah singgah pasar malam.tengok jam,dah 6.50+..ok ke x nak kua bawa anak ni..pk2,keluar je la.lgpn nak beli kejap je pn..jln2 nmpak murtabak..nk beli la 1 ntok en.suami..tgh3 tunggu,azan pulak..aku mcm x sedap ati gak..dh la bwk baby,azan magrib pulop..nth mcmana tetiba insyirah tolak badan dia kebelakang,mcm nak dongak tgok atas..lepas tu terus nangis yg kuat.terkejut aku.aku pandang pkcik yg buat murtabak tu,pakcik tu pn pandang aku..huhu.aku pn cepat2 tutup muka dia kt dada aku x nk bg dia pandang mana2..lepas bayar,plan nk balik terus..tgok2 dia dh diam balik.ibu dia berusaha gak nak cari mkanan kat situ..wakakaa.x ptut c ptut..singgah je kt putu bambu,dia sambung balik nangis kuat.aku nk tgok mata dia pn x berani.tp perasan dia punya mata mmg pandang kat atas..aku dh cuak dh.terus pegi kete..sambil2 dia nangis tu,dia nak gak dongakkan kepala dia ke atas tp aku tahan..sampai kete baca ayat kursi,sapu2 muka dia..selawat banyak2...alhamdulillah dalam kete terus x nangis..mcm x ada apa2 berlaku.pandang aku senyum2 mcm biasa..aduhhh.risau ibu nak!nasib baik x melarat nangis dia..bila baba dia balik,ibu dok cerita pasal ni..baba kata mesti dia nampak 'makhluk pelaris' peniaga2 tu..huhu.wallahua'lam~ pengajaran untuk ibu,jgn bawa insyirah jalan2 time magrib dah!;p

posted from Bloggeroid

Nov 12, 2013

baju baby rm5~rm8 @plaza alam sentral

tadi ke plaza alam sentral shah alam,boleh pulak terjumpa baju baby murah2 kt the store dalam tu..dah la cantik2..brand ANAKKU n DISNEY.x payah pergi warehouse sale pn x pe.beli kat sini je.sesak pn x sesak..huhu.plg murah longgokan baju range rm5~rm8..mmg aku dok melekat kt situ je la kan.wakakakaa.ada gak longgokan range harga rm15 n above..tp kalo aku,dh letak harga murah,bek pilih yg plg murah.janji pandai cari baju yg cantik2.hu.aku nk beli byk,tp memandangkan ada benda lain lg yg patut beli n aku br je beli baju insyirah 2 minggu lepas tru online,maka aku TERPAKSA beli 3 helai je..tu pn rm18 je..murah kn..murah kan..material kain pn bagus je.dh name pn brand anakku n disney,tau2 je la kain dia..oleh itu.....mari serbu plaza alam sentral!tapi aku x tau la sampai bila sale dia tu..start bila pn aku x tau.tadi rushing x pandang kiri kanan pn..hik3.

posted from Bloggeroid

langkah pertama utk sesuatu PERMULAAN

biar gambar yg memberitahu segalanya..hihi

posted from Bloggeroid

operasi WALL DRILLING

mlm ahad aritu bukan main penat la aku ngn en.suami..dia pn sendiri ngaku dh x larat..kitorg buat ape???baru je 2 hari lepas post entry kata wiken x buat ape sgt pn..mane tau lepas post entry tu,laki aku balik rumah bawak drill yg dipinjam dari kawan..sampai2 rumah pukul 4+ cmtu terus start operasi menebuk lubang nk gantung langsir..hihi.sebelum ni aku tutup tingkap ngn ape???ngeh3~ aku pakai kertas majung je..;p tgok banyak gak rumah yg tutup tingkap dorg dgn kertas dulu.. bermula operasi kat bilik belakang..bilik tu ktorg buat mcm stor boleh,yard pn boleh..hihi.aku letak washing machine n ampaian kt bilik ni.in case kalo hujan ke nk sidai time keje ke,boleh sidai indoor.brp kotak barang2 yg x brp nk guna pn aku sumbat kt sini..

kat sini aku guna blind curtain beli kat bagusss..plannya nk letak kt dapur sbnanya..tp bila letak 2 keping,dh over la pulak..*ni la problemnya bila main beli x ukur siap2.huhu* tu aku decide letak kt 2 bilik belakang..nmpak cool la jugak...bueeekkk~ ;p

pastu operasi bersambung pasang curtain rod kat hall n master bedroom..last skali tebuk dinding utk pasang tv..tp yg ni sempat tebuk lubang je.pastu cik abe dh betol2 x larat..dh pukul 8+ dh..huhu.janji lubang dh tebuk.rushing nk buat cepat2 sebab x nak la pulangkan drill lewat2.kan org punya..arini amik,esok pulangkan.baru org confident nk bg pinjam lagi next time.wakakakaakkahak!

posted from Bloggeroid

Nov 10, 2013

apa kaitan FIZO OMAR n ASAM PEDAS?

wiken kali ni melepak jugak la kt rmh.kalo x,wiken lepas2 ada je benda yg nak kena keluar..ponat eden.wiken ni aku dh bgtau laki awal2 x mo kua dh!so smlm dok rumah,dapat la ngemas rumah pape yg patut..basuh baju..oh,pg semalam sempat la dok tengok fizo omar tunang kt NLKO..hihi.pagi ni pulak tgok akad nikah dia..dh kawen dh fizo.aku ni bukan obses sgt pn dgn artis2 ni.artis je poonnn...kalo prof kaa..ilmuan ke,pendakwah ke..manfaat la jugak aku nk obses..hoho.tp fizo ni aku mcm tertarik sikit myb sebab nmpak dia cm baik jee.tgok pn mcm anak mak..hahah.tgok pn mcm x brp nk sosial kot.tadi pn kat NLKO kata fizo n mawar x pernah dating berdua.mesti berteman.hu..
tu cite fizo omar..skrg cite aku lak..pagi2 kol 7 td kami anak beranak kua p pasar tani putra height,nk breakfast sane.masa pregnant dulu almost every sunday p breakfast sana.hahhaa.ni br 1st time bwk anak skali..sempat la beli ikan jenahak..dh siap potong,sekilo rm36 kakak tu kata..aku amik 2 kelar je dh rm18+..mak aiii..mahai btol.ni laki aku la nk soh buat asam pedas!tiba2 pulak..haha.seingat aku la,since kawen ni baru kali ke 2 ke kali ke 3 aku masak asam pedas..bahaha.harap je org melaka!tapi sebab aku x brp minat asam pedas,tu aku slow nk masak asam pedas..laki aku pulak yg minat.dh tu dia merasa asam pedas yg mak mentua a.k.a mak aku buat je la..keh3..
ok,nk cite pasal fizo n asam pedas aku je..;p

Nov 6, 2013

misi pencarian BAR STOOL berakhir

lorat la ko nak ber'teaser'2 bagai kt previous entry tadi tu..wakakakaaaa..tgh keje ni.tp buat refreshment kejap..#alasan nak curi tulang la sebenarnya..cisss;p# sebenarnya aku dh berzaman2 cari bar stool yg..sejak cabinet kitchen aku tu siap.aku x tau la nape dulu susah beno la nk jumpa bar stool ni.tgok kat kedai2 perabot x jumpa2 pn.kat giant,tesco suma tadakk..last2 aku jumpa kt giant puncak jalil..tp x byk pilihan..ada 2 jenis..harga 1 tu rm80+,1 lagi rm180+ kot kalo x salah..warna pn x boleh pilih.ada merah n hitam..pastu cari kt giant lain yg x pernah masuk..pon x ada..setakat ni jumpa kt giant puncak jalil tu je .
Last2 decide nk pegi kt taman equine..sebab perasan situ byk kedai perabot.mane tau,select 1 kedai ni,terus jumpa n banyak pilihan.hihi.dari rm80+ sampai rm120..dorg nk clearkan stock.so jual murah2 je.ada 1 tu dia nk jual rm120,last kopek..dh berabuk la..tp kalo lap mmg cun balik kot.harga kt tempat lain kalo baru rm300++ aku cakap koooo....huhu.hubby dh bekenan.aku pn bekenan gk la sebab rugi x amik.org ingt beli mahal,tp murah je.hikhikhik..tp malangnya sebab ada 1 warna hitam n 1lagi kaca lutsinar.aku nak dua..x best la kalo warna lain2..last2 aku decide amik yg ini.tp aku cakap kt aunty tu aku survey tempat lan dulu..mmg ternyata kedai aunty tu paling murah.aku masuk valencia kt taman equine tu,kt luar terpampangla 'PENGHABISAN STOK'..bila masuk tgok bar stool yg sama mcm aku nk amik tu,kat tag dia harga rm285!!!mak datookkk nenek sedara jiran sebelah rumah!mahal gilee.aku sje tanya boleh kasi berapa..dia kata rm250 cmtu..timaseh je la..aku terus blah..
So aku pn dengan rasa gumbira n senang hati beli bar stool putih ni bersesuaian ngn tema dapur aku.hihi..rasa lega sgt sebab dh beli..oh ye,rmh kami x beli dining table lg..tu beria nak cari bar stool sbb buat masa ni nk makan kat bar je dlu.duduk dua org je kan..eh,bertiga!tp chikenit tu x pandai makan lg hihi.ni la bar stool aku...^.^ comei x comei x...;p

WW-poyo nk teaser ;p

Nov 1, 2013

100 DAYS being a mom


harini genap 100 hari aku lahirkan insyirah.bersamaan 1year 1month aku jadi isteri orang.hihi..harini insyirah dah masuk 3M 7D..cepat je masa berlalu.. sekarang dah rasa dia semakin membesar sebab macam2 dia dh pandai buat..huhu mari ibu catitkan kat sini supaya dia dh besar nanti boleh cerita kt dia perkembangan dia masa kecik2 dulu..;p
1M 2W - cukur rambut botak
2M 2W - dah x pakai barut dah..
- dah x pakai mitten sebab nak bagi dia pegang n rasa sesuatu barang
- dah boleh dukung mcm biasa (x payah dukung baring lagi sebab leher dia dah kuat)
- dah pandai merajuk.bila tengah DF,kira tarik,dia nangis..hihi.jahat betol ibu sakat!
2M 3W - mula pusing badan n meniarap.tapi x pandai alihkan muka lagi 3M 1W - masa meniarap dah pandai angkat muka nak elak dari muke tersembab kt tilam.tapi kejap2 je la.lepas tu dia nangis sebab penat kot.huhu.still ibu kena pantau sebab mcm x confident.huhu.so ibu kena selalu alert la.kot2 dia tgh2 baring,tetiba tengok dah meniarap.haisshh,mmg merisaukan betol la..ni la aksi dia bila nak meniarap..

Oct 30, 2013

moment insyirah 3rd time percubaan MENIARAP @ 3M 1D

ni sambungan kt entry ni..sebenarnya nak masukkan video ni kt entry tu.tp dok try2 nak upload,nth ape jadi ngn hp aku x leh buka la video tu..makanya terpaksa la aku linkkan kt video dlm facebook aku..hihi. aku x tau insyirah ni awal meniarap or same as others..anak pertamakan.so x dapat nak compare la..cuma apa aku perasan dia start berpusing tu maybe sebab kalo mlm aku DF kan dia sambil baring..so aku ngiringkan badan dia,supportkan dengan tangan aku.tu dulu la.skrg dia dah mengiring sendiri x payah nak support2..hu.aku start DF sambil baring since dalam pantang lagi.around 30day++..ko tengok betapa MALAS gila kan ibu dia ni nak bangun duduk susukan anak..wakakakkaaaa~tapi that time mmg kena always alert la kan jgn sampai tertido,x pasal2 hidung anak tertutup...jaga2 senah!!;p masa umur 1M++ time dia tido aku saja nak mengiringkan badan dia dengan niat nak suruh dia merasai keenakkan tido mengiring macam ibu dia selalu tido..cissss~ wakakkakaaaa.. lepas ni apa la perkembangan awak ye insyirah!ibu excited nak tengok..huhu

Oct 22, 2013

happy 3rd month birthday!

alhamdulillah~ dah 3 bulan insyirah bersama ibu n baba.cepatnya masa berlalu.rasa mcm baru je lahirkan kamu.huhu.anak yg x banyak kerenah.harap2 sampai dewasa la nanti yee nak..=))

Oct 21, 2013

mimpi ngeri jadi KENYATAAN!!!blackout - EBM

kalau baca tajuk mesti dh boleh agak apa jadiiii..uhuk3~ last week aku balik kg mentua kt klantan 4 hari..masa nk keluar rumah tu mmg aku x nafikan hati aku x sedap,terfikir stok ebm aku dlm freezer tu.."harap2 jgn la blackout"
mlm sabtu lepas,in fact dh ahad dh sebab dh pkul 1am..masuk2 rumah aku on switch lampu hall..tgok2 x nyala!!dah berdebar2 terus pegi dapur buka freezer.SEMUA STOK EBM DAH CAIRRRRR secair hati aku..uarghhhhhhh~~ sejuk stil sejuk,tp mmg totally dh cair.tgok chiller area mmg mcm dh lama blackout.dh x sejuk langsung..huk3.aku x tau nk kata apa..x dpt nk.gambarkan cmne perasaan aku time tu.sedih tu sedih,tp x dapat nk nangis..sayu je hati..mcm tergamam.nk buang terus semua stok ebm tu mcm x tergamak..nk sedapkan hati aku bia je dlu stok tu,bekukan je balik even mcm risau gk apa efek kalo insyirah minum nanti..
mlm tu jugak aku try pump nk buat stok balik even badan dh x larat sgt..sampai tertido2 dok nge'pump'.huhu.myb sebab stress,x dapat byk..dpt 3oz je utk setgh jam pump..redha je laaaa.simpan,terus tdo...
mlm tadi aku try google apa jadi kalo refreeze ebm..aku rasa mommy2 yg kena mcm ni,even dh tau x boleh refreeze pasti nk google gk dgn harapan kot2 terjumpa sesuatu yg boleh sedapkan hati ni.huhu.mostly aku jumpa kata x boleh bekukan semula ebm yg dh dicairkan n perlu minum within 24 hours..*tau la ko x penah kena mcmni,tu ko cakap camtu..tetiba nak emo..wakakkaaaa* tgh2 googling,terjumpa 1 blogger ni share yg dia pernaho mengalami stok ebm cair akibat blackout..dia rujuk bberapa pakar laktasi,dorg kata mmg sepatutnya ebm yg dicairkan harus dihabiskan dlm masa 24 jam bagi mengekalkan kesempurnaan komposisi nutrien dlm susu tu..ebm tu masih boleh dibekukan balik tapi perubahan komposisi nutrien dlm susu tu boleh menyebabkan susu tu dah jadi mcm AIR KOSONG SAHAJA!stok tu kena habiskan secepat yg boleh.tp kena beware gk kalau ebm yg dh cair tu ada bau masam or rasanya dah semacam,xpayah la dok beria2 nk bekukan balik..hihi
so utk kes aku ni,aku still bekukan balik sebab mmg x tergamak nk buang semua..huk3.lagipun aku x rasa stok nk bagi babysitter cukup kalo aku buang semua seem aku kena bawa 7x3oz botol setiap hari.tapi dlm masa yg sama aku kena cepat2 recover semua stok2 yg 'cair dibekukan semula' tu..kalo rasa2 dh dpt cover,baru aku buang semua..for time being mmg tawakal je la nk bg anak susu tu.tadi aku prepare 3 botol ebm yg baru perah semalam,4 botol ebm yg refreeze tu.tp aku bawakan lebih sikit la kuantitinya dari biasa takut insyirah minum susu tu dia cepat lapar sebab nutrien dh agak berubahkan..harap sgt perut dia x meragam..nanti nk share apa jadi kt anak..huhu.
"bismillahitawakaltua'llawahhhh~" aminnn

p/s:mommy2 yg bf anak pasti pernah terjadi mcm ni at least sekalikan..ni la pengamalan ngeri pertama aku..hu.ni pn nasib baik ada x sampai 15 full bottles je.yg stok utk berbulan2 tu kalo nak kena buang mak aiiii..

Oct 18, 2013

penantian 5 hari x poo poo @bahasa kasarnya 'berak'

utk pertama kalinya anak aku x berak bukan 2 hari,3 hari..tapi 5 hari..mana x cuak oiii..b4 this everyday dia berak.aku dh riso dh.kembung ke perut anak aku ni..mengulas ke..lagi riso bila dengar dia kentut,pastu leh bau mcm najis..pastu lak dok nangis2 gk..tp nangis ni aku x sure nangis sebab sakit perut ke sebab mintak angkat.skrg dia dh pandai nk mintak angkat..huhu.bila rasa perut x keras la pulak..pastu meng'google' tgok ramai kata kalo bfeeding,x berak berhari2 normal..tapi yg aku riso sebab dia nangis..x tau sebab apa..tp mlm dia elok je tido x meragam.
semalam pergi KK pasir puteh nk monthly check up.ptutnya next week,tp nnt kena cuti lg.so alang2 ada kt sini,buat je la sini.nsbaik dorg accept nk check up sana..lps kena cucuk,jumpa doktor,doktor kata x kembung,mmg normal je baby bf x berak berhari2.
dari klinik terus pegi rmh nenek..lunch sana.tup2 tgok anak berak!yahooooo~ eeh mak kau excited terlebih anak berak..wakakakaaa..alhamdulillah.anak berak pn suka!;p so setakat ni rekod anak x berak adalah 5 hari..lps ni tgok ada pecah rekod x..ngeh3~

1st AIDILADHA yg x seperti raya

tahun ni 1st time raya rumah mentua.hihi.tu pn raya ke-2 baru balik rumah mentua..asalnya nk balik mlm 1st hari raya,tp terlepas flight..haisshhh.mari salahkan en.suami..T.T bukan itu perkara sadis yg nk diceritkan..huhu.yg sadisnya pg raya of course la kt rmh sendiri kn sementara nk balik klatan mlm tu..pagi2 dh la x dpt dengar org bertakbir..nk masak rendang bagai mcm alang2 je sbb dua org je..hu.(sebenarnya malasssss nk masak!cis....wakaka) makanya pg2 keluar pegi cari breakfast.ingt nk mkn kt mamak area rumah je la.tgok2 1 pn x bukak!haishh.bgus mamak ni beraya.huhu.last2 decide p usj je laa dengan reason area usj ramai chinese mesti kedai mamak bukak..;p sampai2 bukak!excited terlebihhhh..wakakkaaa.ada juga la umat islam yg mkn mamak je.hihi.ni mesti kes x balik kg beraya.lagi sadis ade pulak laa minah2 ni pegi mkn kat mamak siap pakai telekung.ish3.thinking +ve,maybe dorg lupe nk bawa tudung,lepas solat raya terus pegi kedai mkn.hee.so kt sane aku mkn roti bom 1!!!!ngn teh ais...laki aku sumbat nasi putih lauk kari ayam goreng sotong goreng bagai..sebenarnya dh nak sampai kedai baru aku terperasan yg aku pkai tshirt biasa je!hampunnnn..x de niat x nak raikan hari raya..tp dah keadaannya cmtu.huhu.ni la pertama kalinya aku x rasa hari tu hari raya..huk3~


muke anak di pagi raya sebelum mandi.hahahaa.maksud muke ini 'whatever la ibu..' hihi

Oct 11, 2013

lunch di DAISO

ape kejadahnya laa aku skrg ni dok update new entry laju2..haha.tgh rajin ni,layankan aje laa.lgpn skrg keje x berapa urgent n tgh run simulation..nk amik result kena amik mase.mase ni la amik kesempatan nk update2 blog.ni pn gune bloggeroid je.pakai handphone je..kang dh x de mood,berhabuk la kejap blog ni..huhu.entry ni pendek je.nk bgtau lunch td pegi daiso ioi mall.hihi.semangat ko nyah nk pegi sane sampai sanggup korbankan lunch n tido di siang hari dalam office yg ber'ekon' sejuk yg amat.huhu.mane x nya,dari abis pantang dlu nk ajak husband pegi daiso nk cari barang2 rumah,x kesampaian lg sampai sekarang..kalo dulu dok berdua je x heran aku nak pegi sorg2.pregnant 8 bln dlu pn sajak je aku kua masuk kedai jalan sorg2 pegi cari barang2 utk masuk rumah baru..haha.
so patah balik ke topik asal,aku p daiso p cari beberapa barang.konon2 nk cantikkn rumah yg nmpak kosong je tu..*padahal dah menimbun je barang2 sampai x tau nk letak mane..hihi* tp memang masa sejam tu x cukup utk aku nk meround2 kt daiso.tu pn dh lewat setengah jam masuk office..;p mane x nya,dah la aku ni manusia paling cerewet,paling particular la kalo nk beli barang..dah pegang 1 barang tu,nk belek2 sampai 10 15mins..nk consider warna la.nk tgok pandangan dari dekat,dari jauh cantik ke x..nk tgok bentuk dia unik x..kukuh x..haishhh masalah2~ sejam tu dapatla rembat 7 barang bersamaan rm35.huhu.tu kalo ada masa lagi mmg aku dok belek2 lg..hee


nanti kalo rajin,aku share la ape aku beli n aku letak kt mana..^.^

SUSU KAMBING HI GOAT banyakkan susu??

adakah aku sememangnya patut percaya yg susu kambing hi goat yg aku dok minum hari2 masa pantang dulu boleh memperbanyakkan produksi susu aku?!!ape skema betul ayat aku ni..bahahahanaa...sebab apa aku kata cmni?sebab aku memang perasan masa aku tgh berpantang dulu susu yg aku perah nk buat stok agak byk la jugak..sekali perah dapat sebotol penuh.tu pn aku buat 10mins je..anak pertama kn,so aku mcm x berperasaan dpt mcm tu sebab pk standard mmg mcm tu dapat hasilnya..tp bila bgtau kawan2 dorg kata "banyak gak susu ko"..and sampai la aku dah start keje ni,baru aku dapat rasakan pengeluaran ebm aku mcm merundum dan agak cair masa mula2 nk pump tu.nak dapat sebotol penuh tu mmg dapat,tp kkadang amik masa sampai 30mins..jenuh la nak tunggu..huhu
sehingga la tibanya hari ni..hihi.last 2 days parent aku datang tido rumah.so mak bawakan hi goat tu..dia tny nak minum lagi x..then aku soh tinggalkan je la alang2 mak dah bawa..heee.so pagi td aku br je nak minum..lepas tu pukul 10am cam biasa aku pump..sibuk melayan tenet *perbuatan ni mmg sgt2 x digalakkan sebenarnya..hihi.patutnya berzikir ke tenangkan fikiran ke..baru baguss..;p* ,sampai aku x pasan botol tu almost full.aku tgok timing,baru je 10mins.tu pn baru pump 1 side..waaaaa~ sgt bahagia rasanya..miahahahahaa.tu yg aku dok terfikir sebab aku minum susu kambing pagi td ke yg buat byk hasil..huhu.x pe,mlm ni or esok aku nk try lagi betul x hipotesis aku ni..(bajet saintis;p - teringat masa buat amali sains dalam lab zaman2 belajo dolu2..haha)


ni la hasil aku dapat pagi tadi..=)


Oct 10, 2013

BREASTPUMPing in progress

alhamdulillah..till now insyirah still fully bf.aku pn masih tabah mengepam utk buat stok.huhu.ingat lagi masa awl2 start keje dulu,kira last 2 weeks la,baru2 nk blaja pump kat office.aku just pump skali je sehari,time nk solat zohor.tu pn dapat sebotol penuh around 6oz la..sampai rumah lagi jgn harap nk pump.sbb pk anak nk direct,so nak pump macam x byk je susu nanti..
sampai seminggu tgok2 stok mcm semakin berkurang..dh mmg x byk dh.mane x nye cik senah!anak everyday minum almost 20oz,kira aku bagi babysitter 3oz for each 7 bottles..kkadang ada bawa balik sebotol dua..kkadang habis licin semua..haha.pastu aku pump sehari 6oz je..so demand 7x minum,supply 2x minum..mana ibu x gelabah tengok peti ais mcm kosong je.wakaka..
last2 aku decide nk pump mcm org2 suggestkan,pump sekerap yg boleh..3 4 jam sekali..then aku terbaca pulak ada sorg kakak ni cerita pasal pump while driving..ni bg aku idea nk pump sambil drive since aku mmg drive pegi balik keje..malangnya memula aku pump,tgok susu mcm x keluar byk je..dannn mcm cair je.myb aku mkn nth pape.pastu plan nk amik suppliment,ada la borak2 ngn nuha blogger tu..borak2 ngn dia,so aku blaja kita kena set in mind yg susu kita byk je,ada je utk anak..and x boleh pressure2,kena tenang time pump.jgn pk susu sikit...and at last mmg ada je hasilnya..hihi.and now aku pump pagi,zohor n otw balik keje..mlm before tido aku pump lg..so each pump,aku dapat 6oz..so total for a day is 24oz..kira boleh maintain la dengan stok yg ada..huhu.alhamdulillah..terima kasih tuhan!

ISI KANDUNGAN kad kahwin

tiba2 mood wedding preparation datang balik.haha.ni gara2 adik lelaki aku nak kawen dah next year..hoiisshhh~ adik aku yg hingusan tu nak kawen dah???mcm x pecaye hokayyyy! ingt lagi awal2 dulu tgok macam dia malas je nak kawen awal2..nak berkenalan a.k.a rapat ngn perempuan pn malas.haha.last2 jumpa sum1 ni (x yah la cerita detail kisah percintaan dia kat sini..kang dah macam blog dia pulak..wawawaaa.*x ada efek langsung kot setakat selit2 sikit je pasal dia..;p) dekat2 tengah tahun camtu,terus nak tunang hujung bulan lepas.pastu nak kawen awal tahun depan..dia kata kalo boleh nk kawen akhir tahun ni gak.haha.hampeh!x sabo2 lak ko ea..tau la keje 1 sepital.. So memandangkan aku dlm bab2 ni mmg over excited sikit,keh3~ tambah pulak dengan dia yg x amik kesah langsung pasal preparation dia,aku la prepare pape yg patut..dia senang je,pas je duit kat mak aku,theme ke,door gift ke pelamin ke,barang hantaran ke apa2 semua dia x nak amik tau.tny nak theme color apa pn dia kate “ENTAH,SUKATILAAAA..” aku pulak yg tension dengar.ni x kesah apa2 pn boleh ke malas nak fikir..hahaha Tadi ada masa sikit aku curi2 cari isi2 kandungan dalam kad kawen.ni pn bukan dia yg mintak tolong buatkan..tapi ABAH AKU YG MINTAK..ko tgok,abah aku yg nk settlekn kad dia..haishhh,anak bertuah!wakakakaa
ni la antara yg aku dapat jumpa dan aku dah edit..
template ni pn aku jumpa by googling others =))

Oct 7, 2013

bila kereta baba breakdown

kete baba breakdown:harini baba x dapat pergi keje:baba x dapat hantar anak kt babysitter:baba jaga anak:baba kena mandikan anak,cuci yayak,main2 ngan anak,dodoikan anak:bertabah la wahai suami:miahahaa


Sep 27, 2013

start bayar CUKAI TAKSIRAN via maybank2u

masa aku pantang dulu ada received letter dari majlis daerah kuala Langat..surat CUKAI TAKSIRAN! dah bermula la episod membayar cukai rumah..nanti kena cukai indah water laa..cukai pintu cukai tanah segala bagai..(eh,cukai tanah ada kan?) time baca tu malas aku nak melayan sebab tgh pantangkn..malas nak pk benda lain selain anak..wakakkaaa.lagi berharap la laki aku akan settlekan. mana tau semalam abah aku cal dari kampong bgtau surat cukai sampai lagi..kata kena denda sebab lewat bayar cukai.haishhh~ dah kena penalty..wawawaa..kalo singgit dua x pe jugak.ni kena sampai rm20 hinggit!!mau kecik darah jugak tu.bagi la peluang kt org baru 1st time nak belajar bayar cukai ni..hihi.dlm 2nd letter tu abah aku cakap kalo lewat 15 hari dari tarikh surat tu,kena bayar denda lagi..mak aiii..gomen2..somangat nak kaut duit..hihi.nak sakit atinya kata jgn lewat 15 hari,masalahnya surat sampai pn hari ke 16 kot!!!dah expired.yg tu aku mls nak layan.so semalam aku dengan rakusnya survey apa cara paling cepat n mudah nak bayar cukai..rupa2nya boleh je nak bayar online.*kalo surat cukai kali pertama tu sampai pada masa yg sesuai,mmg dah awal2 aku bank in ajee..ish3~ ni nak share camne nak bayar melalui maybank2u..

1. select 'make one-off payment


2. choose 'assessment'



3. pilih la majlis daerah mana yg korg stay a.k.a majlis daerah mana yg korg nak bagi $$$..huhu


4. masukkan account number..tgok kat dlm surah yg dia bagi tu..


p/s: kalau korg x tau berapa ammount yg kena bayar,boleh ja nk call terus majlis daerah,pastu bagi alamat rumah korg..
sekian!harap dapar membantu...=))

Sep 26, 2013

mula bekerja as working mother

harini dh hari ke-3 aku masuk keje as working mother..life style mmg totally different.haha..bgon pagi dah lagi awal,tido dah lagi lewat..n the most different environment is dah x ada dah masa nk lepaking kt depan tv mlm2 before tido..wakakakaaaa..
harini juga dah hari ke-3 anak kena duduk kat babysitter..huk3.sebelum tu,isnin lepas aku hantar half day je nk tgok mcmana dia kat situ.so far ok la kakak tu kata.dia pn kn kecik lagi x tau apa..anak pn jenis senang jaga,x selalu meragam.alhamdulillah la..frankly speaking mmg aku x rasa risau sgt kot bila hantar kt rumah akak ni.x tau napa.x ada la rasa sedih sgt nak tinggal kn dia sebab aku yakin akak tu dapat jaga anak aku dengan jayanya..haha.tp kalo dah tersurat takdir tuhan nk jadi sesuatu,tu aku x nak ckp apa2.just berserah dan bertawakal anak aku terpelihara dari perkara2 yg x sepatutnya..tipu la kalo aku x rasa rindu kt anak..bila dah nk abis office hour je,dah standby nk off pc..haha.on time,terus angkat beg cabuuutttt~~~;p
aku rasa beruntung la jugak husband pandai gak la nk uruskan anak..pagi2 aku yg pegi keje dulu.dia gerak lewat,and masa x tentu sukati nak keluar pkul brp..so selalu dia hantar 8+ 9+ am cmtu..before aku pegi keje,aku sediakn la beg nk bawa bs,botol2 ebm,susu ebm dah siap2 dlm botol kalo anak nangis before pergi bs..baju nk tuka before pegi bs pn aku dh sediakn..husband la yg tukarkan pampers n baju anak before hantar bs.sgt2 membantu..tq yangggg!!!mmmuahh.mmuaahh..*cium screen hp sesorg..haha*
so far,everything goes as planned..harap2 lepas ni lagi dipermudahkan olehNya..insyaAllah~


hari pertama baba salinkan baju..hihi.mak aku pesan before hantar anak pegi bs,biar anak wangi2 even x mandi lagi..huhu

Sep 21, 2013

doa selepas bersalin

harini 1st day aku start solat..lepas nifas,sambung period lak.huhu.so tadi solat,rasa lain mcm dh bila solat berdiri.haha.bln ke-7 pregnant dah start solat duduk sebab x larat nk berdiri after sujud..huhu.
tu dah 1 hal..hal yg lain pulak,lepas solat,selalu cakap "aku sedekahkn alfatihah ni kat bla bla bla bla...juga ditujukan kat ANAK DLM KANDUNGANKU..." erkkk???otomatik nak sebut cmtu.wakakakaaa.anak dah selamat lahir wahai ibu..bila ingat2 balik dulu,terfikir2 mcmana la rupa nak aku ni..hihi.alhamdulillah lahir dengan sihat tubuh badan,sempurna sifat dan anggota badan..dan sekarang mcmni rupanya awak wahai anak..ibu love u sooo muchy munchy!!


ni gambar siang tadi..attend pok de tunang..piweett,pok de dh ade tunang..hoho

Sep 16, 2013

dating with hubby:anak tinggal rumah;p

harini utk pertama kalinya keluar shopping bersama suami berdua2an tanpa anak.huhu.utk pertama kalinya jugak keluar shopping after bersalin sebenarnya.nak pegi cari car seat..x lama lagi dah nak hantar anak kat babysitter.huk3.
plannya nak bawa je anak ikut skali.baru nk salinkn baju,ttiba abah kata tinggalkn je anak kat rumah.yahooo!dapat dating berdua ngn hubby.haha.
plan pergi jusco je.mls nak survey2 cari kedai baby yg lain.baru je sampai jj,dah teringat kt anak!waaa...cmni la bila dh ada anak ek.asik dok teringt anak je..ni br 3 jam x jumpa..nanti nak hantar anak kat babysitter lagi la mcmana.dekat 12 jam x jumpa..(T.T) next week dah masuk keje balik..huk3.

nanti nak share beli apa kat jusco..;)) harini tepek gambar je dulu..huhu


Sep 12, 2013

dah jarang tido siang ke..

sebelum tu nak catit hari ke 50 ank dah keluar mlm mkn kat luar.ni baba dia yg plan..haishh,aku riso gak,tp ikutkan aje..nasib baik x ada yg merisaukan terjadi after that..

utk topik berkaitan tajuk tu,anak sebulan stengah dh start x tdo siang ke ek..aku perasan since semalam anak dh x tido sgt siang..after dapat susu,tido..tp tido x lama,15mins ke 20mins je.tu pn kira panjang la jugak.kalo x 5mins dh terbangun balik mcm org terlelap..kalo x tido,tapi baring diam2 x pe gak.ni merengek suruh angkat..adehhh.x dpt buat keje la aku..dlu masa asik tido siang je,aku risau x tido mlm..ni dh x tido siang,risau lak susah nak buat keje lain..alahaii maknya insyirah~~x tau la ko nk ape sebenarnya..hahahaaa.


mmm..kalo dok pangku bukan main lena la lagi..^.^"

Sep 6, 2013

detik2 BERSALIN - part II

*dah tangguh nk keluarkan entry ni,tapi ditangguhkan lagi..haha.ape nak jadi laaa..entry ni dh siap hujung2 pantang haritu,tp x publish lg..so skrg kena cepat2 click 'publish' so that entry ni x berkulat dlm draft folder..hihi*

mood tgh rajin nk sambung cerita pasal saat2 genting nk bersalin haritu..cewah,ayat!haha.haritu konon nk update before anak umur sebulan..ceh!dh lebih dh.x payah la aku nk berangan..rasa rutin hari2 sama je time pantang ni.banyak keje pn x..tapi mmg rasa sgt sibuk.agaknya sibuk menjaga anak.sikit2 nk susu.sikit2 nk kena dodoikan..kalo dia tdo,aku pn amik kesempatan nak tdo gak..paham2 je la.mlm2,baby jaga,ibu pn terjaga.mana ckup tido.x aci la kalo baby tdo siang,ibu x dpt tido siang..wakakaaa.
*eh,ko nk cite pasal apa ni..apsal intro panjang benooo...haishhh~ -.- *

ok2,back to the topic,nk cite sambingan detik bersalin part I haritu..tp nak buat point je la.mudah dan ringkas..#padahalmalasnaktaippanjangpanjang#

semalam (21/7/13) masuk wad pukul 4+ pm.masa ni x rasa sakit sgt.just contraction biasa je..
11:00pm - tidur
3.00am - terbangun sebab contraction dh terasa sampai belakang pinggan.sebelum tidur,nurse yg round wad tu ada offer kalau contraction sakit x dpt tidur,dia boleh bagi pain killer.so aku pn pegi la kaunter mintak pain killer konon2 nk tido lena la..huhu.bberapa minit pastu,nurse dtg kat katil nk cek CTG baby ngn cek bukaan before bagi pain killer..bila cek bukaan,terkejut nurse tu kata "4 5 6 7! dah buka 7cm!" dia pn mcm terkejut.pastu rushing mintak org hantar aku kt labor room.dpt la aku merasa naik 'katil ditolak'..haha.time ni punya la cuak aku.semua nurse kelam kabut nk bwk aku ke labor room mcm nk terus bersalin je.aku kt atas katil tu,sempat la call hubby bgtau nk masuk labor room dlm nada sayu n takot..huhu.time ni hubby nth x tau kat mana..(lepas bersalin,baru dia kantoikn bgtau time aku call dia tu,dia baru sampai rumah kt saujana putra tu!punya la dia drive laju2 nk ke hospital putrajaya balik amik masa lbh kurang 15mins je kot sbb aku call dia,aku br nk ditolak keluar dari wad..dia sampai,aku br settle tukar baju dlm labor room)
4:00am - nurse dlm labor room pecahkan air ketuban n cek bukaan,baru 5 6 cm je!waaa..x besar pn lg.nape nurse kt wad cek dh 7cm??so,aku dibiarkn dlm bilik tu dulu..punya la merana nk tunggu bukaan jd besa..time ni hubby temankn.masa cobtraction aku dh terasa nk meneran je,tp nurse x bagi sbb katanya nnt pangkal rahim bengkak.mcmana tu,nk meneran sgt,tp x boleh..last2 x tahan punya pasal,aku meraung la jugak dlm nada yg sayup2 kuat gk..haha.*terkeluar wokey..x niat pn nk meraung;p*
5:00am - hubby x sanggup nk tgok,keluar labor room atas alasan nk sahur n subuh..hampeh!hihi..
8:00am - at last,doc dtg.........doc tny nk ajak hubby masuk x.nk dijadikn cerita,hp aku ada pada hubby!!mcmana aku nk panggil?last2 aku ckp kalo husband sy ada kt luar,tnyla dia nk masuk x..at the end aku bersalin tanpa ditemani sesiapa...sopsopsop..T.T
8:31am - selamat lahirkn anak dengan menggunakan forcep at last!nurse minta no.phone hubby sebab nk soh qamatkan baby..last2 hubby dtg..mana hubby time aku bersalin?kt dlm kereta!!dia tertidur sbb keletihan n kengantokkan seharian kesana kesini..dh la mlm sebelum tu dia tidur 2 3 jam je..haishhh.time hubby tgh qamatkn baby,nurse a.k.a mak bidan tgh jahit koyakkan..eh,ke doktor yg jahit ek?nth..tp mmg sepanjang aku nk meneran tu aku mmg tutup mata je.x berani nk bukak.muka2 doc n nurse tu kalo aku nk cam balik mmg x tau langsung..haha.
by the way,lepas sejam jahit aku kena jahit 2nd time sbb ada koyakkan x kena jahitan.time ni sakitnya masyaAllahhhh!!!sakit gila sbb x bius pn.pastu kita dh totally sedar.mmg terasa la jarum tu menyocok2.nurse suruh sedut gas,tp dh lali dh,x ada efek pn..wawawaa.
10:30am - naik wad,tp baby kena hantar nicu pulak.dpt jmp 2x je kt labor room.tu pn kejap je nurse tunjuk.huk3.muka baby pn mcm x tengok betul2..

CUKUR rambut

episod hidup insyirah seterusnya ialah bercukur rambut..^.^ aku n famili mmg x buat majlis cukur jambul.sekadar botakkan rambut dia,pastu timbang..sedekah kt anak yatim harga timbangan rambut tu ikut harga pasaran emas sekarang..

Aug 28, 2013

dah sebulan,tapi LUKA X BAIK LAGI!

actually masa bawa anak pergi klinik nak sunatkan,aku pn buat check up..lately aku rasa mcm pedih2 kt area miss V tu.x tau la nape.aku expect benang jahitan dh rapuh,tp luka x baik lagi.tu yg pedih2.lgpn,hari ke-15 haritu nurse datang cek baby n aku..nurse cakap jahitan aku mcm dah longgar.pastu wiken yg lepas,kakak aku balik kg..cerita kat dia.dia pn kata supposed 2 wiks je luka dah baik..then dia offer nk tgok luka tu.aku pn suka la..haha.nk soh aku tgok sendiri,mmg mengerikan la kan!since bersalin aritu x pernah tgok jahitan.letak ubat kuning pn tepek2 kat area yg terasa sakit..huhu.ade org cakap better tengok cermin,tepek betul2..bila kakak aku tgok,confirm!mmg luka x.baik lagi..bahagian yg digunting tu terbuka lagi..aku dh cuak kalo kena jahit lagi..seram mak kiah oiii..cukupla kena jahit 2nd time aritu tanpa bius..dia suggest pegi klinik.maybe doc akn bagi ubat sapu tambah daging.nsbaik kg area rmh mak aku ni ada klinik doktor perempuan.
betullah kkak aku kata.doc bg ubat cuci n.ubat sapu..nak x nak,at last aku kena gak tengok area koyakan tu sebab nk sapu ubat..wawawaaa~ mcm mimpi ngeri!wakakaa.lepas 1st trial nk sapu,masih tabah la nk tengok.x de la se'ngeri' yg aku bayangkan.hihi.
selain ubat cuci n ubat sapu tu,doc ada bagi supplement.namanya obimin pluz..doc kata luka aku lmbat baik myb sebab aku x minum susu masa pregnant.so aku x cukup kalsium n zat.hu..tapi aku rasa luka aku lambat baik sebab awal2 bersalin aritu aku dh rushing2 kt dlm wad nicu..ye la,ke sana,ke sini..padahal baru bersalin 2 3 hari.tu yg jahitan dh stat longgar.
ni just nak share supplement yg doc suggestkn tu.rasa mcm ok gak sebab bagi efek kat baby gak sebab kita breastfeeding.apa efek dia?kat dlm kotak ni ada 2 jenis supplement.
pertama,OBIMIN PLUZ with DHA n EPA..yg ni baik utk baby kalo kita bf baby.
ke-2,OBICAL.yg ni bagi kalsium kt ibu yg kaya dgn magnesium,phosphorus,vitamin D3 n FOS.
so aku rasa baik kot utk org lepas bersalin..supplement ni pn sesuai utk mereka yg tgh pregnant..=))


Aug 26, 2013

baby dh SUNAT ^.^

mari update blog cepat2 dan pendek2 aje asalkn tercatit detik2 penting..ibu berpantang yg konon2 bz la katakan.huhu.harini insyirah dh 1 bulan 4 hari..cepat je masa berlalu.muka pn dah semakin tombam.mana x nya,asik susu susu susu..hushushus..harini juga settle 1 perkara besar yg baby girl patut buat..iaitu BERSUNAT! sebelum ni risau ibu bila la nk sunatkan anak aku ni..nk tunggu baba dia,mcm susah lak.baba dia balik kg wiken je.doc yg nk sunatkan dia lak ada wikday je..so,at last decide atuk n nenek dia je yg bawa pegi klinik..ibu pn ikut skali tadi.tp x berani nk tgok mcmana doktor tu buat..so ibu dok tepi je.dh standby susu kot2 baby meraung kesakitan..tetiba dengar doc tu kata,"ok,dah!"..eh,kejap je n baby pn diam je.haha..ibu lak ter'over' ketakutan..

ok sayang..awak dh disunatkan!yeaahhh~

Aug 17, 2013

detik2 BERSALIN - part I

walaupn liat yg amat sgt buat masa ni nk meng'update' blog,tp aku gagahkn jugak jari jemari ni menari2 atas screen hphone ni..(update kt bloggeriod je kottt..pooonnn malas gila!x payah nk online2.haha)
aku gagahkn jugak sebab nk story pasal detik2 kelahiran anak sulung kami! >INSYIRAH< sekali seumur hidup kot pengalaman lahirkn anak sulung..kawen pn boleh berkali2..choiii!~ huhu.
ok nk start mcmane ek..mcm x nk cerita panjang2..cukupla setakat point tertentu..ah,cakap je.kang dh start cerita ada je nk ditokok tambah..hihi.ok la,start mcmni..enrty sebelum ni aku ada post pasal gimik baby nk bagi birthday surprise kt baba dia 20 july aritu..so esoknya 21hb darah still keluar n that time plus lendir sekali..semalam keluar darah je.(ni tanda2 yg sepatutnya ada,darah+lendir).lagi pula contraction semakin kuat..lepas tny2 kakak n abg ipar,dorg suggest pergi hosp putrajaya dulu cek bukaan..kang x pasal2 jd mcm semalam,datang hukm jauh2 tgok2 laluan x buka lagi..
pagi2 tu aku dh risau2 gak..tp hubby plan nk angkut barang hari tu ke rumah baru.aku dh jadi serba salah..kang paksa dia pergi hospital,x pasal2 balik mcm tu je.last2 aku bgtau jugak contraction aku dh makin kuat.last2 dia cancel nk angkut barang n bawa aku pergi hospital..tp bukan pergi terus pergi hospital pagi tu,dia sambung tido balik.haishhh.aku pn mcm tawar hati gak nk pergi hospital awal2.ikutkn aje la rentak laki aku tu.sementara dia tido,aku pn dok ngemas2 rumah.sapu2 mane patut.mana tau kot2 terus kena masuk.wad nnt rumah x de la sepah sgt..huhu.lgpn after bersalin terus balik kg..after pantang dh terus masuk rumah baru.hihi.
pkul 12+ tghri mcm tu,hubby bangon terkebil2 tny nk pergi hospital x.time tu aku dh terbongkang tahan contraction yg dh semakin kerap around 5~10mins mesti kena sekali.aku kata nak laaa!!!lagi mau tanya.haha.tp dia suggestkn makan dulu before pergi.so dia pergila beli lauk utk aku lunch.huhu.nsbaik laki aku x kena tahan kt mamak sebab beli mknan time pose.aku siap suruh dia bawak hphone.mane tau nnt org jais dtg tangkap masuk van jenazah,sekurang2nya dia dpt bgtau aku..x de la aku tunggu dia balik smpai terberanak.hahaha.
lepas mkn,dh nk masuk zohor..so delay lagi aku cakap gerak lepas zohor senang sikit.dh solat,x yah singgah2 memana.pkul 2pm ktorg pn geraklah menuju ke hospital putrajaya.x jauh mana pn..dlm 15~20 mins kalau bawa kereta sempoi2..sampai2 terus ke dewan bedah.hubby turun dulu pergi kaunter pendaftaran kt dewan bedah tu.tanya kalau nk cek bukaan je boleh x.alhamdulillah,dorg nak.maybe jugak hari tu ahad,so lengang je la.time datang tu pn dorg tgh sembang2.haha.aku masuk2 dorg buat check up biasa,amik darah,cek glukosa,cek CTG baby..last skali cek bukaan..cek2 dah 2cm!!!terus doc tu tny nak masuk wad ke nk bersalin kt hukm gak.so hubby decide bersalin situ jugak.aku pn terus dapat baju pink utk ditukar n ditolak ke wad..utk pertama kali dlm sejarah hidup aku masuk wad..haha.neves gak oii..
haishh baru cerita nak masuk wad..sambung part II nanti la..huhu

Aug 16, 2013

Potong kuku baby + menyusu sambil baring

haishhh.slow pulak la blog aku after dapat baby ni.plan nk tulis banyak2 sebagai kenangan akan dtg..ni peristiwa penting,detik2 nk keluarkan baby pn x tercatit2 lagi..harap2 otakku masih berfungsi dgn baik nk recall balik time nk masuk dlm blog ni nnt.yg pasti x nak la lebih sebulan.aku target b4 baby masuk umur sebulan,nk buat entry detik2 kelahiran..cewah!;p
memandangkan payah beno la aku nk update entry baru lately ni,aku nk masukkan 2 cerita sekaligus..pertama harini aku dh berjaya potong kuku baby!haha.penting sgt ke weh nk share benda ni???grr~ x penting sgt pn,tp detik pertama mmg kena noted.heee.terketak2 la jugak nk potong kuku dia guna nail clipper..mane x nya,halus semacam je jarinya..tapi apa yg aku perasan,kuku baby ni nipis je.x mcm kita yg dh dewasa ni.bile ketip je,1 rumah boleh dengar kot.haha.

cerita ke-2 pasal bagi direct feeding kt anak sambil baring.kawan2 aku yg dtg melawat mmg ramai yg suggestkn bg susu kt anak sambil baring..mudah utk mommy n baby..baby aku pulak mmg jenis yg masa pangku menyusu dia terlelap dh..tp bila aku angkat nk letak kt atas tilam,dia terbangon..haa,x ke susah tu.memula aku x dapat imagine cmne la nk susukn sambil baring.test punya test,pastu tny kawan,rupanya mudahla jugak.just kena beware jgn sampai tertutup hidung anak.kena pandai position badan kita n anak..kalau kita letak kepala anak kt lengan kanan kita,so bagi breast sebelah kanan..(jgn jadi mcm aku.awal2 dlu aku letak baby kt bantal,pastu mengiring ke kanan,bagi breast sebelah kiri..aku ingt bagi yg sebelah atas.hihi.padanlah payah beno sampai mcm nk sakit pinggang aku dibuatnya).kalau x nak letak anak kt lengan boleh je nk letak kepala dia atas bantal.tp kena pandai positionkn badan dia..
itu aja sharing harini..kena cepat.baby dh bangon.hu



Aug 6, 2013

hilang KUNING @ hari ke-15

pejam celik pejam celik dh 15 hari aku jadi ibu..huhu..dh 15 hari baby insyirah lahir di dunia ni.alhamdulillah..cakap je 15 hari,tapi kalo ikutkan baru je baby insyirah ni duduk rumah nenek n atok dia teman ibu berpantang..
hari 1~6,baby keluar2 terus check in kt nicu..(ibu room in kt nicu hari ke 3~6).pastu lepak sehari kt rmh kkak.hari ke 7 baru gerak ke melaka bermulalah episod berpantang aku..even dh keluar nicu, tapi baby still ada kuning..a day before discharge tu kuning dh turun..tp masa nk discharge tu naik pulak la bilirubin dia,11mg/dl..tp sebab mmg dh nk keluar gk,doc pn bg gak la discharge..doc soh pantau baby kt KK berdekatan rmh..
hari pertama cek kt KK (baby umur 8 hari),bilirubin 12.9mg/dl..pastu esok naik pulak 13.4..aku dh stat risau sebab naik pulak billirium dia..surf2 tenet cari cara2 nk turubkn kuning baby..hubby call bgtau try bagi SUSU KAMBING..nsbaik kt rmh ada balance 3 bungkus lagi SUSU KAMBING HI GOAT.aku tgok kt kotak,baby below 6 months x boleh minum..so aku pn minum la susu tu,pastu bagi susu badan kt baby inyirah..kira indirectly la konon..
esoknya pegi clinic lagi,turun 12.0..alhamdulillah turun.esoknya turun lagi 11.1..pastu selang sehari dtg lagi,result 10.0..yeahhhhh!!!excited aku minum SUSU KAMBING tu pagi2 before breakfast n before nk tido..ahad clinic x bukak x pergi la..pagi tadi pergi lagi n at last the result is belom 10,8.9mg/dl!
alhamdulillah,aku rasa minum SUSU KAMBING tu mmg ada efek kot..tp x de la betol2 excited ngn susu tu.mak aku cakap semua tu kehendak tuhan..kalo tuhan kata x turun,minum susu kambing tu berbungskus2 pn x jadi gk..kita just ikhtiar je....so,aku suggestkn kalo ssape yg ank dia kena kuning,try la minum SUSU KAMBING..ni mmg experience aku la.bukan dengar2 ckp orang.huhu.tapi sebelum minum selawat dulu ye..=))

Jul 27, 2013

ROOM IN @ NICU

dah 4 hari baby dilahirkan.tp baby still lagi admited kt nicu sebab nak kena bg antibiotic for 5 days..esok after settle antibiotic semua,kalo x ada apa2 dh boleh balik dah..huhu.malangnya habis tempoh 5 hari tu jumaat tgh mlm,pkul 12tgh mlm.means 12am hari sabtu.haishhhh~ lama lagi la gamaknya.
Aku ni pn tetiba je smlm dtg nk melawat baby.datang dari rmh kkak aku..bila nak balik ttbe sorg nurse ni kata aku kena room in,x tau ke..mmg terkejut gak la aku.dh melangkah ke pintu keluar kot.dorg x inform awl2 pn.baju pn mmg x bwk la kan..last2 balik rmh kkak aku gk mlm tu,capai baju2,barang2 yg ptut,masuk nicu balik pkul 9.45pm.
So far perkembangan baby ok la.dh x nampak mcm merisaukan sgt..kalo ikutkan pn baby mcm ok la jugak.ni masuk nicu just nk pantau sebab akukan GBS +ve..takut ada efek kat baby.tapi tgok ni,alhamdulillah la baby sihat..kalo ikutkan ada hikmah juga baby stay kat sini sebab nurse2 n doctor2 dpt pantau selalu.ni mcm skrg tgok mcm kuning sikit je dh letak bawah lampu biru..huhu.cuma yg x sampai hati tgok baby kena cucuk2 kat tangan,kat kaki nak amik darah.
Harap2 baby x banyak meragam k sayang!nanti sabtu dah boleh balik..mmmuahhh~

Jul 24, 2013

BABY WAS BORN!!! alhamdulillah,thanks God~

alhamdulillah,aku selamat melahirkan baby girl seberat 3.24kg,pada 22 july 2013 pkul 8.31am,kat hospital putrajaya..*eh,kt putrajaya?bukan dh plan nk deliver kt hukm?huhu* long story..nnt ada masa aku story mory sharing maring..yang penting baby dh keluar dengan selamat.alhamdulillah......

baby,semoga jadi anak yang solehah!
ibu n babah sayaaaannngg baby sangat2!
mmmuuuaaahhh..

Jul 20, 2013

BIRTHDAY SURPRISE to daddy from baby in womb



HAPPY BIRTHDAY my hubby!!! 20july

Yang tu je aku sempat buat smlm untuk celebrate pkul 12 mlm td.haha.ni yg aku buat,x sangka lak baby pn ada buat surprise.mcmane?cmni citenyaaaaa...
Pagi td bgun2 tdo pukul 8am,laki aku dh nk pegi office nk siapkan keje yg pending lagi.tambah2 mata dia dh x boleh nk tdo lagi dh,katanya..*kalo x jgn harap dia nk p office pagi2 buta.pkul 8 buta lagi ke.haha* konon nak pegi awal balik awl..masa aku tunggu dia nk panaskn enjin,tetiba aku terasa mcm ada sesuatu keluar kat bawah ni.ala2 macam period tu.terus aku berdiri,cek2 ada darah!!!waaa..dah kua tanda ke ni.hubby masuk rumah nk salam2 kiss2 before gerak,terus aku tunjuk darah tu.terus muke dia berubah terkujat kot.hahahaa..so,dia kata jom siap2 pegi hospital..aku apa lagi mandi siap2.tp aku x gelabah sgt la,cuba rileks,buat cam biasa je even dlm ati x tau nk ckp apa..huhu.
Aku siap2,hubby kata nk tido kejap sebab ngntok sgt.aku pn kesian kt dia sebab mlm td pn dia tido 3 4 jam je.aku ok je lgpn x rasa sakit mana pn perut..sempat la aku kemas2 rumah,sapu2 rumah sikit,kemas2 barang sikit supaya hubby senang nk bawa pegi rumah baru nanti..bajet2 lepas deliver nnt terus balik kampung..
Dekat pukul 9.30am cmtu hubby bangun kata jom gerak..otw tu singgah cyberjaya,singgah kedai mamak beli telur rebus bajet nk makan amik tenaga.padahal boleh je nk buat kt rumah,tp malassss.miahahahaa.pastu beli roti,coklat power bar yg org ckp bagi tenaga tu..dlm kereta,allahummalakasumtuwabikaamantuwaa'larizkikaaftartubirahmatikayaarhamarrahiminnnn~~~~hihihi.maka aku buka la puasa.ngap2 sebelah hubby..
Sampai2 hospital pukul 11am camtu..pegi emergency O&G..buat normal check up,pastu masuk bilik doc nk cek baby n bukaan..doc cek2 bukaan,rupanyaaaa jalan x buka pn lagi..aikkk???doc kata tu mcm darah lama.nth aku pn x paham apakah itu..pastu aku still baring sebab nurse nk cek jantung baby.aku dh sms hubby dari ats katil tu bgtau jap gi boleh balik dh..suruh bgtau abah2 kami yg aku bukan nk deliver arini..heheee.nsbaik abah aku x gerak dtg dari melaka lagi.kalo x buat penat je..huhu.
Settle semua,kami pn balik la..hubby cakap dia mcm ada rasa gak macam x deliver harini.huhu.tapi ni kan 1st time,ktorg pn mana ada pengalaman..x tau mcmana tanda sebenar.aku pn x dapat nak tau rasa contraction yg mcmana yg dah kena dtg hospital..lately ni mmg rasa sakit je kat area bawah perut ni.tp ni after balik hospital aku rasa lagi sakit sampai aku rasa kena tundukkan badan lak..tapi x de la selang 5mins..dari balik hospital tadi sejam ada la 4 5 kali sakit..tp aku tahan je la dulu.tgok cmne lepas ni.kang pegi balik hospital,kena balik rumah balik lak.hahaa.
Tu yg on the way balik dari hospital tu bgtau hubby baby ni nk buat surprise kat ayah dia for his birthday..hihi..SAYANG HUBBY N BABY!sian hubby,lepas hantar aku balik rumah,terus dia pegi office..

Harap2 lepas ni tanda dia betul2 ktorg clear..hihi.

Jul 19, 2013

Today is my EDD

19july,harini adalah due date aku..estimate baby keluar harini.tp harini baby masih setia nak dok dlm perut ibu dia lagi.hihi..
Tp nak dijadikan cite,semalam start dari ptg around pkul 3pm cmtu smpai pkul 2am perut aku dok menggelodak2 semacam sampai aku rasa mcm contraction la pulak..rasa senggugut tu..pastu rasa at least sejam mesti kena sekali..tapi dulu doc kate kalo betul2 nk bersalin selang 5mins rasa sakit..kkdg aku pn ade gak rasa cmtu selang 5mins,tapi lps tu hilang sejam..tu aku confuse,aku tahan je dlu..
Bila fikir2 balik aku tau apsal baby ter'excited' smlm..smlm aku menggatal nak p hantar hadiah2 kawen a.k.a pinggan gelas mangkuk yg dapat dulu ke rumah baru.sebab pk2 nanti aku pantang,nth kat mana la laki aku sumbat..alang2 KC tu dh siap,tu aku lap2 bersihkan dlm cabinet tu.pastu susun la sikit2 dlm tu.aku buat sorg2 je sbb hubby keje..masa susun2 tu aku dh mcm x.larat dh.baby dok tekan2 pundi kincing aku ni sekuat yg boleh kot.tapi aku tabah la jugak.
Sampai2 rumah sewa pukul 5 camtu,terus ke dapur potong2 kentang,tempe konon2 nak buat bubur nasi.hihi.nk masak kentang kicap plus sambal tempe.perot kkdg sakit balik tapi aku gagahkn jugak..
Nk dijadikan sibuk lagi,mlm tadi laki aku nk kena hantar worker dia pegi airport..amik worker dia dari semenyih,pastu p airport.pastu hantar kawan dia balik semenyih balik..haa,berpusing2 aku ikut.nk tinggal kt rumah cuak lak,dari ptg dok sakit2 kang x pasal2 nk beranak,laki aku x ada kt rumah lak..
Sepanjang perjalanan tu mmg dtg x dtg jr sakit perut aku tu.aku dok pegang je peruy.waktu kemuncak,otw balik,pkul 1am cmtu hubby dh x larat,nk berenti makan minum jap kat nilai..time kat kedai tu aku rs x larat gila,sakit sampai tangkap pinggang belakang.aku ckp kt hubby semacam je sakit ni.masuk2 kete,letak bantal kt blkg alhamdulillah la ok balik.kalo x mau dari nilai nk rushing2 tempuh jalan kampung yg x ada lampu jln tu.cuak aku!
Pagi ni bangun sahur,perut x meragam.aku rasa smlm baby pn penat sgt kot dok mengankut2 barang.pastu masak,keluar dok dlm kete berjam2..5jam kot mlm smlm dok dlm kete pegi balik airport.ikutkn dekat je rmh ktorg ngn airport,tp dh kena ke semenyih amik worker tu,tu yg dok pusing2..
Waaaa..pjgnya entry aku ni.nth apa aku taip.taip ikut sedap hati je.nk baca balik mls sebab guna bloggeroid je ni.mls nk bukak laptop.haha..ni catitan sehari sebelum EDD untuk aku kenang2.hehee;p

Jul 14, 2013

weekend yang sangat SIBUK

weekend ni sgt la busy..
semalam (sabtu) melepak kat rumah baru menunggu barang2 yg di'order' datang..
pukul 10am table top for kitchen nak datang nak settlekn semua
pukul 12+pm nak hantar katil pulak
pukul 2.30pm orang coway pulak nak datang..
semua nak datang harini,bagus laa..tapi dorg datang masa yang berbeza menyebabkan aku kena membuat kuat lentang sesorg kat rumah tu menanti sorg2 datang..haisshhh~ dh la en.hubby kena keje..
tapi yg sedihnya coway x dapat nak install sebab rupanya piping untuk sinki x siap lagi..maka dia pn balik dengan rasa seronok kot sebab dia dapat balik awal..hahah.nasibaik dia install kat rumah lain area sama gak before rumah aku.x ada la susah2 dia datang jauh2 nk install kat rumah aku,tapi x jadi..kalo x mesti dia bengang..huhu.
pastu terus aku pergi puchong settlekan payment.*yeaaaahhh,dah settle 1 bebanan;p*
pastu singgah giant cari cadar...paling sedih konon nak saving beli murah2 dulu sebab nanti aku berpantang gak kt kampung..setakat nak balut je tilam tu.so tgok harga kat rak tu rm49.90..ok,amik!bila sampai casher,teeetttttt,slash bar code,RM129!!!!!!!!!!!!!hape????malas nak cakap lebih,malas nak patah balik pegi tempat cadar tu,aku hamik je laa..sebenarnya dah x larat nak fikir..hahahaaa

harini (ahad),pagi pukul 10am dah start kemas baju2 kt rumah sini..nak packing siap2 untuk bawa kat rumah baru nanti..banyak gilaaaaaaaa rupanya baju aku sampai 2 kotak besar pun x cukup2 lagi..ngahngahngah~ pukul 11am en.hubby dah hangkut wak(contractor yg buat plumbing) pegi rumah baru buat sinki yg x siap2 lagi..
pastu kemas2 dapur sikit sampai pukul 3pm cmtu..lepas tu en.hubby panggil soh tengok rumah baru..tup tap tup tap,dah pkul 6,gerak balik rumah sewa..memang x la nak masak2 bagai dah penat2 camni.sebenarnya sekarang pn dh lama x masak atas sebab2 tertentu.haha.teringin sebenarnya nak masak sebab kat bazar,lauk sangaaaaaaaaaaaaaatttttt MAHAL..so,aku singgah je kt bazar beli lauk pauk..nanti la kalo sempat masuk rumah baru before baby keluar,dapat la masak utk en.hubby tercintaa.hihi
sekarang laki aku dh tido sebab kepenatan..haha.aku pn dah mamai2 nak tido gak..
so,good nite!

[iklan seketika]