Haritu aku ada buat entry pasal azam aku nk buat biskut yg
paaallliinnggg ‘mudah’esssttt, simplest easiest…..hahahaa.last nite aku kental
juga buat biskut arab memandangkan bahan2 aku dh beli..mmg nk mengadun tu
senang je..masuk TEPUNG GANDUM, GULA HALUS dan MINYAK SAPI ajee..aku dah la x
ada penimbang..sukatan aku guna bekas beli kat daiso..*kat daiso mahal,rm5..aku
jumpa kat Mr.DIY benda sama je rm1++ ke 2++ aje..huhu..bekas tu boleh sukat
unit ‘gram’ dan ‘mliter’
mmg mudah,tapi memang x dinafikan bila ada anak kecik yg dh
pandai jalan!dah pandai membongkar! Semua dia nk kacau sampai ibu x leh
concentrate nk buat biskut..dengan tengah uli2 tepung nk jadikn bulat,time tu
la dia nk sondong2 kepala kat ms.B tanda nk susu..huhu..last2 ibu pun pasrah
berenti kejap..lg 1 halnya,oven aku tu wedding present dari housemate aku kat
port klang dulu..comei je oven tu.dapat sekali masak ada la 20 ketui..hihi..*dorg
memang tau aku x pandai nak masak,so dorg bagi kecik je..dh dekat 2 tahun kot
baru aku nk guna oven ni..wakakakaaaa~
mengikut kaedah mak aku,dia slalu try masak 2 3 ketul dulu
nk tgok biskut tu meragam x..terkembang lebih ke bila dah masak,meleper ke bila
dah masak..so dari situ kita boleh nk adjust saiz biskut yg kita nk before
susun atas loyang..bila nk tau dh masak ke belum,kalo biskut tu bila tolak x
tinggalkn kesan tepung,so dah masak la biskut tu..
ok, this is my 1st trial….hangus! kahkahkah~
pastu aku adjust temperature..masa pn aku pendekkn
sikit.mybe sebab biskut aku ni sekali masuk x banyak,so cepat la masak kot..
2nd trial onward!
yahooooo~ menjadi dh..huhu.bangga betul la dapat buat biskut
sendiri.masa zaman remaja,masam mak buat biskut,kalo aku x tolong uli,aku
tolong turap..pastu aku cabut lari bila nk masak sebab malas nk tunggu.hik3~.bagi
husband rasa,dia pulak kata sedap!lg la seronok..haha.tp sukatan adunan tu
sikit je boleh dapat..dalam 50 60 ketul je kot.tu pn amik masak 2
jam!haha.start pkul 9.30,settle semua pukul 12mlm,terus zzzz~
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment